savjetovanje

Traka, orbitrek ili bicikl što odabrati?

By Vanja R.F
13.09.2022.
Traka, orbitrek ili bicikl što odabrati?

Kako odabrati najbolju opremu za vježbanje kod kuće?

Ulaskom u neki moderni fitness centar uvijek Vam u oči upadne ogroman broj različiti cardio sprava. Dizajnirane su za topljenje masnoće, poboljšanje kondicije ili povećanje tonusa mišića. Koliko god većina mašina može pomoći u svim tim varijantama do nekog stupnja, odlučiti koja je najbolja za ostvarenje vašeg cilja može biti zahtjevno istraživanje i za iskusnije fitness entuzijaste. Zapamtite i ovo…nema najbolje cardio mašine, uvijek jedna bolje odgovara nečijem cilju..koja je to ovisi o par faktora kao sto su vaše godine i stupanj utreniranosti, moguće ozljede, ciljeve treninga i neke osobne želje

Eliptični steper

Postoji par razloga zašto je eliptični steper mnogima omiljena sprava kako u fitness centrima tako i kod vježbanja kod kuće. Prvo vježbanje na njoj ima mali utjecaj na zglobove odnosno kod korisnika koji su nešto teži neće negativno utjecati na zglobove poput recimo trčanja na traci. Drugo može se podesiti na boljim modelima od dužine koraka, visine koraka, opterećenje pa čak j nemoguće vrtjeti ga i unazad, također u vježbanju uz noge vježbate i gornji dio torza kroz pomicanje rukama. 

Traka za trčanje

Standardna ponuda u svakom fitness centru, često i najskuplja mašina u svakom prostoru. Mnoštvo funkcija za vježbanje i multifunkcijski ekrani čine je vrlo popularnom mašinom za vježbanje ali ne i najboljom pogotovo za pretile korisnike te osobe s ozljedama zglobova ili loše kondicije. Kod hodanja ili trčanja pretežno koristimo mišiće natkoljenice i gluteuse, zbog svoje veličini isti zahtijevaju mnogo energije i radi toga je lako podići otkucaje srca i držati ih visoko. Intenzitet treninga podižete podizanjem brzine ili nagiba tračanja/ hodanja. Istraživanja su pokazala da je trčanje na traci istom brzinom kao i na otvorenom nešto lakše i puno zdravije za koljena i zglobove pogotovo radi inovativnog načina amortiziranja udaraca na Sportsart fitness trakama, stoga ćete možda za održavanje treninga pri istoj brzini morati podići blago nagib kako bi vam otkucaji srca bili na željenom nivou, a bez podizanja brzine. Mane traka za trčanje; nisu za osobe loše kondicije, osobe s problemima u koštanom sustavu te za osobe koje imaju pacemaker ili probleme s tlakom. Često smo bili svjedoci u fitnessu kad je vježbačima pozlilo ili im se dogodio gubitak svijesti zbog neprirodnog gibanja na mjestu gdje se mali mozak zna zbuniti i signalizirati neki poremećaj u centru za ravnotežu. Kod odabira idealnog modela vodite računa o snazi motora u kw satima, da imate adekvatan priključak struje ( obicno su kućne trake oko 2 kw snage ). Možete birati između sklopivih i fiksnih modela, koliko god su sklopivi modeli primamljivi jer imaju skromne zahtjeve oko prostora koji zauzimaju kad se ne vježba na njima moguće je više kvarova na njima od fiksnih modela ( na mehanizmu za sklapanje ) Često su i skuplje od fiksnih modela.

Steper

Slična mišićna skupina sudjeluje u ovoj vježbi ( bedra, stražnjica, listovi ) ali bez negativnog efekta po centar za ravnotežu. Pokret koji radimo na steperu je najprirodniji kojeg možemo imati prilikom vježbanja ( čak je prirodniji od hodanja na traci- stojimo na mjestu ), to je hodanje po stepenicama stoga je idealna za početnike i izvanredan izbor za kućnu opremu. Za razliku od trake za trčanje manji je stres po zglobove i prikladniji je za početnike i osobe s prekomjernom težinom koji žele smanjiti istu. Zanimljivo je da je veća potrošnja kalorija kod vježbanja na steperu nego prilikom hodanja , bicikliranja ili vježbanja na eliptičnom steperu. Međutim ima jedan problem kod vježbanja na steperu kod ljudi koji nisu naučili pravilnu tehniku, a to je loše držanje posture tijela tijekom vježbanja, odnosno držanje gornjeg dijela tijela rukama ili na ručkama, traži se uspravno držanje te izbjegavanje podizanje tijela prilikom vježbanja ( pogledajte na našem kanalu video o pravilnom vježbanju na steperu i eliptičnom steperu ) 

Bicikl, sjedeći i ležeći

Naći ćete ih u svakom fitnesu od samih početaka vježbanja u dvoranama i njihova popularnost je u konstantnom porastu. Razlikujemo tri vrste bicikala i jedan hibrid bicikla i orbitreka. Imamo sjedeće bicikle, ležeće i bicikle za grupne programe. Bicikli za grupni program se bitno razlikuju od običnih sjedećih bicikala po prijenosu koji je mehanički te nema tzv prazan hod kad prestanete vrtjeti pedale. Ležeći bicikl u osnovi je isti kao sjedeći osim položaja stopala u odnosu na kukove te je pogodan za osobe koje imaju problema s kralježnicom ali su strogo zabranjeni za osobe koji su operirali zglob kuka. 

Zaključak

Ne postoji najbolja cardio mašina za vaše vježbanje kod kuće kao takva. Koja je najbolja ovisit će o vašem cilju, tjelesnoj građi, ozljedama te osobnim preferencijama. Najčešće savjetujemo odabir one mašine na kojoj možete odraditi od 45 do 60 min treninga, da nema bolova u tijelu te da vam pokret ide nježno i bez zastoja, naravno uz pravilno izvođenje vježbe. 

Slični članci

Menu